Telewerk, de gouden graal van het fileprobleem?

De filezwaarte op de hoofdwegen van het Vlaams Gewest is de voorbije jaren blijven stijgen en kende een piekmoment in mei 2018. Vooral de hoofdwegen van regio’s zoals Antwerpen en Brussel hebben te maken met veel en ook erg lange files.

De stijging in filezwaarte werd een halt toegeroepen in 2020. Door getroffen maatregelen in maart 2020, om het COVID-19 virus te helpen indijken, daalde het aantal uur file van 852 uur in mei 2019, naar 188 uur in de meimaand van 2020.

Uit die filecijfers valt dus duidelijk op te merken dat er eigenlijk niet zo heel veel nodig is om de structurele files zoals bijvoorbeeld op de Ring rond Brussel, op te lossen. Een daling van 10% in verkeer zorgt voor de verdwijning van zowat de helft aan structurele files. Wanneer we daar 10% bijdoen, dan zijn die files quasi volledig weg (Möller,2020).

Meer telewerken lijkt dus dé oplossing te zijn. Steeds van thuis uit

werken kan echter ook heel eentonig worden, waardoor een bureauruimte dicht bij huis kan dienen als een ideale middenweg. Als iedereen die kan telewerken in een hybridemodel meegaat, zijn files zelf helemaal passé. Mooi vooruitzicht, niet?

Anna Blondeel – Augustus 2021

en_GB